spotted! Shannen

Posted by Jeroen | 29 september 2013

shannen
Shannen | 20 jaar | Groningen | dansdocent en student Creatieve Therapie
broek: heel oud en zelf gescheurd – schoenen: Steve Madden via Sacha – jurk: Zara – top: H&M – colbert: tweedehands via Recessie – Akar Bahar (zeewortel) armband – horloge: Komono – headchain: zelfgemaakt en geinspireerd door weheartit.com met materialen van Beadies in de Folkingestraat

Shannen | 20 years | Groningen | dance teacherd and student creative therapy
jeans: very old and ripped apart by myself – shoes: Steve Madden via Sacha – dress: zara – top: H&M – jacket: second hand via Recessie – Akar Bahar bracelet – watch: Komono – head chain: DIY inspired by weheartit.com with supplies from Beadies Groningen

Q&A

Wat is je favoriete hotspot in Groningen?
Allereerst is dat het Noorderplantsoen. Vooral in de zomer kun je hier heerlijk aan het water chillen of barbecueën met vele ‘vrije’ creaturen van jong tot oud. Je kunt er volop genieten van de natuur, en tegelijkertijd het stadsleven voelen, een perfecte combo voor mij.

Niet te vergeten: het nachtleven! Ik ga graag met vriendinnen naar Paradigm | Helsinkistraat 6. In deze unieke underground club staan muziek, kunst en creativiteit centraal. Ook de heerlijke kleinschalige feestjes van Kopjek in hun nieuwe tijdelijke guerrilla club De Etage zijn vermeldenswaard.

Wat mis je in Groningen?

Winkeltjes met een mix van poëzie, beeldende kunst, dans, muziek, fashion en vriendelijke mensen. Het zou toch geniaal zijn een winkel binnen te stappen die er zowel esthetisch als nostaligisch uitziet met mensen die genieten van een kop koffie, een dansworkshop of (live) jazz muziek? Gewoonweg een plek waar mensen elkaar kunnen inspireren. Het zijn de kleine dingen die het doen!

Wat is je favoriete hotspot in Nederland?
De twee winkels van Marbles Vintage and Design Amsterdam. Ze zien er niet alleen super cute uit, maar als je een item koopt, maken ze een foto die ze via hun facebook pagina delen. Ontzettend klantvriendelijk en gewoon te leuk!

…READ MORE

Baard | Beard nr. 2 Joost

Posted by Jeroen | 26 september 2013

20130828-173350.jpg
Joost | 29 jaar | Groningen | medewerker Belastingtelefoon

Joost | 29 years | Groningen | employee taxes

Waarom een baard?
Een baard straalt mannelijkheid uit en ik vind dat een man ook niet zonder baard door het leven moet gaan. Nu begrijp ik wel dat niet elke man met een mooie volle baard rond kan lopen (vanwege werk of vlassigheid) maar zoals de Duitsers zeggen, een Drei Tage Bart is toch wel het minste dat op het mannelijk gelaat ten tonele zou moeten verschijnen.

Hoe lang draag je al een baard?
Voorheen ging ik als vele andere mannen die het bebaarde licht nog niet zagen met een babyface door het leven. Sinds de zomer van 2010 ben ik om. Nu moet ik wel zeggen dat ik niet altijd een volle baard draag. Ook ik heb (bijvoorbeeld op mijn werk) wel eens belangrijke bijeenkomsten en dan ben ik genoodzaakt mijn baard te trimmen. Maar ik zal de kin, wangen en bovenlip nooit volledig glad scheren. Een man die zijn baard met flair draagt, zal nooit meer met een gladde kin door het leven moeten gaan.

Wat doe je aan onderhoud?
Weinig. Ik tracht wel altijd wildgroei te voorkomen door mijn baard/snor af en toe te trimmen.

Kun je het de Groningse mannen aanbevelen, een baard?
Mannen van Nederland zouden zich eens over moeten geven aan de haargroei. Een baard verschijnt niet voor niets op het mannelijk gelaat. Waarom hetgeen verloochenen dat moeder natuur ons te bieden heeft.

Why a beard?
A beard is a sign of masculinity which alle men should embrace! I realize not every man is blessed with a nice full beard for all kinds of reasons (work, genes), but as the Germans say a Drei Tage Bart is the very least that should appear on a male face.

…READ MORE

Baard | Beard nr. 1: Amedé

Posted by Jeroen | 25 september 2013

| 24 jaar | Groningen | horeca professional bij o.a. De Uurwerker, Vera, gastvrijvandaag en proeverijvandaag

Amedé | 24 years | Groningen | hospitality professional at De Uurwerker, Vera, gastvrijvandaag en proeverijvandaag

Man en baard. Je ziet ze overal in Groningen. Sommigen aarzelend met wat stoppels, anderen all the way met volle baarden. Van modieus verantwoorde types (echte fashionisto’s lieten twee jaar geleden al het scheermes liggen) tot jeugdige rebellen. De mannelijkheid is een beetje terug in het straatbeeld en dat schept verbondenheid, zoals onze eerste geportretteerde baardman Amedé het mooi samenvat: ‘Wat ik heb gemerkt en erg leuk vind, is dat er een soort ongeschreven
regel is onder baarddragers. Je krijgt op straat van mede baard-dragers een soort knikje van goedkeuring. “Dag mede baard-drager, goedemiddag”.’

Man and beard. They’re everywhere in Groningen. Some hesitant with some stubble, others all the way with full beards. From fashionable types (real fashionisto’s know the deal since a couple of years) to youthful rebels. Masculinity is back in the streets and that creates a connection between men as our first portrayed beardman Amédé summarizes it nicely: “What I’ve noticed andreally like is that there is an unwritten rule between men wearing beards. You get a kind nod of approval from fellow beard-wearers, “Hello fellow beard-wearer, good afternoon.'”

Q&A

Waarom een baard?
Ik had me -uit luiheid- een tijdje niet geschoren in de zomer. Toen daar vanuit mijn omgeving erg positief op werd gereageerd dacht ik: ‘Ach ja, wel ja. Waarom ook niet?’

Hoe lang draag je al een baard?
De baard die je op de gevoelige plaat hebt vastgelegd, is geboren begin juni.

Wat doe je aan onderhoud?
Aan de baard weinig, elke dag even kammen en om de dag wassen met shampoo en conditioner. De snor krijgt wat meer aandacht met bijwerken en in vorm houden.

Kun je het de Groningse mannen aanraden?
De winter komt eraan en het houdt je warm, dus ja, haha! Serieus, ik denk dat een baard een hele persoonlijke keuze is. Het heeft absoluut invloed op hoe je gezien wordt. Iedereen heeft er wel een mening over en men schroomt niet deze met je te delen, zowel positief als negatief. En net als met elk ander accesoire aan je uiterlijk, de een rocked ‘em goed en de ander komt er simpel gezegd niet mee weg.

…READ MORE

hotspot Mona Lisa | Schuitendiep 64

Posted by Jeroen | 23 september 2013

20130923-213019.jpg

20130923-212942.jpg

20130923-144417.jpg

Drie redenen voor een bezoek aan Mona Lisa:
1. Kwalitatief hoogwaardige vintage voor vrouwen.
2. Bijzondere presentatie van kleding en antiek.
3. Eigenaar Liesbeth heeft echt verstand van zaken en een neus voor unieke items.

Tekst en foto’s: Ann Dijkstra

Mona Lisa is een zeer persoonlijke, kwalitatief hoogwaardige winkel voor vintage kleding in Groningen. Alle artikelen worden met zorg gepresenteerd in de sfeervolle setting aan het Schuitendiep 64. De winkel is gemakkelijk over het hoofd te zien, door de verborgen plek, maar word je eenmaal gegrepen door de prachtige en overvolle etalage dan kun je niet anders dan naar binnen gaan. De spullen brengen je terug naar vervlogen tijden, evenals de muziek die ze er soms draaien. Door de kleinschaligheid van de winkel krijg je als klant vrij snel contact met de gastvrije eigenaresse, Liesbeth. Doordat haar assortiment zich in de loop van de tijd verder uitkristalliseerde, heeft ze inmiddels een aantal vaste klanten, die geregeld even een kijkje komen nemen.

De eigenaresse heeft verstand van kwaliteit en heeft zich verdiept in vintage kleding en antiek. Ze geeft met het grootste gemak uitleg over hoe je de kwaliteit van kledingstukken bepaalt. Je moet kennis hebben van stoffen en van de eigenschappen die typerend zijn voor een bepaald tijdperk. Zo was er in de jaren dertig en veertig meestal nog geen sprake van labels in kledingstukken, iets waar we vandaag de dag vaak zoveel waarde aan hechten. Je zult in dat geval zelf de kwaliteit van een kledingstuk vast moeten stellen op grond van de stof en het vakmanschap waarmee een artikel is vervaardigd. In de winkel vind je vele verschillende stoffen, motieven en kleurschakeringen terug.

Liesbeth houdt ervan om nieuwe trends te vertalen naar vintagemode. Zo hangt er op dit moment een poeder roze jas in de etalage (vermoedelijk jaren tachtig), waaraan ze een foto uit een tijdschrift heeft toegevoegd. Verder wijst ze me op de schoonheid van oude labels in kleding, die typografisch vaak zeer helder van vorm zijn.
Zelf noemt Liesbeth haar winkel eclectisch, omdat ze zowel kleding als antiek uit verschillende tijden presenteert. Voor de combinatie van antiek en kleding, heeft ze zich mede laten inspireren door een antiekzaak in Leeuwarden.

…READ MORE